Боракс пере, чисти и гони хлебарки

Боракс е естествен минерал, който често пъти е свързван с борбата с хлебарки. Продава се под формата на бяло прахче в повечето аптеки в България, а цената му е символична. Нещо повече, понеже е натурален продукт, все повече хора го използват за най-различни цели в домакинството.

Статии със списъци от типа 31 начина за употреба на боракс се радват на изключителна популярност в световната мрежа. Въпросът е, че мнозина го бъркат с борната киселина и не съвсем разбират неговата същност. Затова реших да напиша едно кратко текстче с разяснения.

Както пише онлайн изданието Здравна академия химическото наименование на боракса е хидратиран натриев (или динатриев) тетраборат (или просто натриев борат), което означава, че се състои от четири атома бор в съединение с два атома натрий и 10 частички.

Това обаче нас простолюдието малко ни вълнува. Простичко казано това е полезно изкопаемо, а в основата му е химическият елемент бор. Да не се бърка с едноименното дърво или пък с брома, който навремето са сипвали в чая на нашенските наборници.

Та въпросният боракс в последно време набира страхотна популярност, покрай желанието на хората да живеят в унисон с природата, да замърсяват по-малко, да се чувстват по-добре и да запазват собственото си здраве и това на близките си.

Боракс и хлебарките

Едно от основните предимства на боракса е умението му да унищожава и прогонва редица вредители. Сред тях, разбира се са и „любимите“ ни хлебарки. Ако трябва да бъдем честни най-добрият вариант за справяне с хлебарките е борната киселина. Тя е производно на боракса. Сайтове препоръчват, ако нямате под ръка борна киселина, да си я направите като смесите боракс и солна киселина.

Е, химическите реакции не са за всеки, а и нали споменахме, че се опитваме да живеем в унисон с природата. А и самата дума киселина вече звучи страшничко за доста хора. Впрочем борната киселина е просто бяло прахче и в нея няма нищо чак толкова страшно, но ако все пак имате своите съображения можете да използвате и въпросния боракс.

Рецепта

Смесете равни части боракс и захар.

Разтворете във вода.

С получената смес напръскайте местата, където сте виждали хлебарки

 

Въпросният „препарат“ може да ви помогне и в борба с бълхи, ако сте си ги завъдили случайно покрай някой домашен любимец. Сладък боракс не е по вкуса и на домашните мишоци.

Разтворен във вода, боракс може да се превърне в незаменим домашен помощник. Той е не-просто ефективен, но и на изключително изгодна цена.
Разтворен във вода, боракс може да се превърне в незаменим домашен помощник. Той е не-просто ефективен, но и на изключително изгодна цена.

Бял прах в домакинството

Когато не се използва за уморяване на всевъзможни гадини, бораксът е чудесно средство с редица приложения в домакинството. В Съединените щати бораксът се продава като естествен перилен препарат. Рекламира се още като средство за почистване на съдове, миене на тоалетни, отпушване на канали и какво ли още не. Натуралният пенкилер изглежда като чудесно средство с всевъзможни почистващи сили.

Причината да не е особено популярен е фактът, че големите химически гиганти нямат сметка да ни продават един продукт за всички тези цели, когато могат да ни продават какви ли не препарати, при това на значително по-висока цена.

Но да спрем с теориите за световния заговор дотук. Който иска – тоалетно пате, който не да си ползва боракс.

Съхраняване на цветя с боракс

Най-куриозното приложение на боракса е съхраняването на цветя. Сантименталните дами, които са гушнали букета на сватбата на някоя приятелка могат да си го запазят за спомен с простичка рецепта. За целта са нужни боракс и царевично брашно.

Една част боракс се смесва с две части царевично брашно.

Цветето или букетът се поставят в дълбок съд/кутия и се покриват със сместа

Изчакват се от 1 до 3 седмици – време през което цветята изсъхват и се превръщат в чуден хербарий

Важно уточнение е, че периодът за изсушаване на всяко цвете е различен, затова трябва да се проверява постоянно, тъй като е възможно някое от цветята да изгори.

 

Така или иначе най-ценното приложение на боракса си остава като инсектицид. В борбата с хлебарките и другите насекоми боракс и неговият братовчед борната киселина си остават незаменимо средство. Нещо повече те са алтернатива на скъпите и не до там ефективни препарати, рекламирани по медиите.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close